قرارمنع تعقیب به متهم در دادسرا یعنی چه !
قرار منع تعقیب چیست ؟ و چه ویژگی هایی دارد
قرار منع تعقیب چیست ؟ قرار منع تعقیب یا همان قرار منع پیگرد، یک اصطلاح کاملاً متداول و شناخته شده در حقوق کیفری است و تعریف آن نیز از معنای واژگان تشکیل دهنده این اصطلاح کاملاً مشخص است با این حال سوالاتی در خصوص آن مطرح می گردد که باید پاسخ داده شوند از جمله اینکه:
قرار منع تعقیب توسط چه مقامی صادر می شود؟
دلایل صدور قرار منع تعقیب چیست؟
مهلت اعتراض به قرار منع تعقیب چقدر است؟
آثار صدور قرار منع تعقیب چیست؟
قرار منع تعقیب چه تفاوتی با قرار ترک تعقیب و قرار موقوفی تعقیب دارد؟
قرار منع تعقیب توسط چه مقامی صادر می شود؟
وکیل کیفری متخصص : این قرار با توجه به مقام صادر کننده آن به دو نوع قرار منع تعقیب در مرحله تحقیق و قرار منع تعقیب در مرحله رسیدگی تقسیم می شود. قاضی تحقیق یا همان بازپرس مقامی است که می تواند. در دادسرا و در همان مراحل ابتدایی بررسی پرونده این قرار را صادر نماید و پرونده را مختومه اعلام کند. اگر پرونده در این مرحله با قرار منع پیگرد مواجه نشود احتمال صدور این قرار توسط قاضی دادگاه به شدت کاهش پیدا می کند. با این حال همچنان احتمال صدور آن توسط قاضی رسیدگی کننده نیز وجود دارد.
قرار منع تعقیب چیست ؟
کلیپ
وکیل اکبر فتح اللهی شبکه 2 سیما
کلیپ
وکیل اکبر فتح اللهی در رادیو ایران
جهت دیدن برنامه تلویزیونی و
رادیویی جناب وکیل برروی کلمه
وکیل کلیک کنید
دلایل صدور قرار منع تعقیب چیست ؟
در قانون دو نمونه به عنوان دلایل لازم برای صدور قرار منع تعقیب صادر شده است. این دو گزینه عبارتند از:
فعل ارتکابی یک فعل مجرمانه نباشد. (یا حداقل توسط قانون مجازات اسلامی و سایر قوانین کیفری به عنوان یک فعل مجرمانه، جرم انگاری نشده باشد.)
ادله کافی برای صدور قرار مجرمانه وجود نداشته باشد. (هرچند اطمینان از وقوع یک جرم وجود داشته باشد. اما دلایل کافی برای اثبات مجرم بودن فردی که به عنوان متهم تحت تعقیب است به دست نیاید.)
موردی دیگری نیز در رویه قضایی به چشم می خورد که اصولاً توسط دادسراها با صدور این قرار مواجه می شود. البته در این شرایط بهتر است از سایر اصطلاحات استفاده کنند. اما متاسفانه در برخی از مواد شاهد صدور قرار منع تعقیب به علت عدم صلاحیت دادگاه کیفری و لزوم مراجعه به دادگاه حقوقی هستیم.
مهلت اعتراض به قـرار منـع تعـقیب چقـدر است؟
دادستان و فردی که شکایت نموده است می توانند به قرار منع پیگرد اعتراض کنند. دادستان در این زمینه محدودیتی ندارد و اصولاً همان زمان که نتیجه رسیدگی و صدور قرار به وی ابلاغ می شود. اعتراض خود را به بازپرس اعلام می کند. اما شاکی تنها ده روز فرصت دارد .
با ارائه مدارک و دلایل کافی و یا با استناد به اینکه دلایل وی مورد توجه قاضی قرار نگرفته است نسبت به صدور قرار منع پیگرد اعتراض نماید. اعتراض به صدور این قرار در دادگاه بدوی مورد رسیدگی واقع شده و در صورت تایید شدن توسط قاضی دادگاه بدوی، بازپرس و دادستان ملزم به تبعیت از نظر وی هستند.
آثار صدور قرار منع تعقیب چیست ؟
در این شرایط قاضی دستور رفع تمام آثاری که ناشی از ورود اتهام به یک فرد بوده است را صادر می کند. تصور کنید که قرارهای تأمینی باعث شده باشند. تا یک فرد به علت شکایت در بازداشت به سر برد یا برای آزادی او محدودیت های خاصی قائل شده باشند؛ به عنوان مثال می توان به تعیین کفیل یا وثیقه اشاره کرد.
در صورت صدور قرار فوق تمامی این موارد رفع شده و فرد دیگر لزومی به اجرای قرارهای تأمینی نخواهد داشت. بنابراین از بازداشتگاه آزاد شده و یا قرارهای دیگر از جمله محدودیت های رفت و آمد، کفیل یا وثیقه نیز رفع می شوند.
تفاوت قـرار منـع تـعقیب با قرار ترک تعقیب و قرار موقوفی تعقب
قرار منع تعقیب از جانب دادگاه صادر کننده حکم یا دادسرا صادر می گردد. بنابراین شاکی هیچ گونه دخالتی در صدور آن ندارد. حال تصور کنید فردی یک جرم قابل گذشت را مرتکب شده است.
شاکی ممکن است در این موارد قرار ترک تعقیب را خواستار شود . و نخواهد پرونده را پیگیری کند. قرار موقوفی تعقیب نیز به شرایطی بستگی دارد که کلاً امکان تعقیب متهم را از بین می برند. در این خصوص می توان به فوت متهم اشاره نمود. همچنین می توان به شمول مرور زمان، فسخ مجازات قانونی توسط قانون گذار، توبه متهم، اعتبار امر مختومه و مواردی از این قبیل نیز اشاره نمود .
- ۰۲/۰۳/۱۱